Historie VWP tijdlijn

De historie van luchtverkennersgroep Van Weerden Poelman begint in het jaar 1945. 77 jaar later is de luchtverkennersgroep nog steeds als scoutinggroep actief op Ypenburg. Reden om het verhaal van de groep uit te werken en voor iedereen beschikbaar te stellen.
In de tijdlijn hieronder zijn de belangrijkste momenten van de groep opgenomen.  De zomer- en andere kampen staan in de tijdlijn kampen.
De informatie is ontleend uit logboeken, archiefstukken en herinneringen en foto’s van de leden.

Wim Prent neemt initiatief

Wim Prent loopt Hoofdkwartier NPV te Den Haag binnen voor informatie over starten van luchtverkenners. Moet later maar terugkomen. Krijgt een uitnodiging om een stambijeenkomst bij groep 9 bij te wonen. Dit blijkt geen open groep te zijn. Daar kiest Prent liever niet voor. Bij de Graaf Willem Groep meer succes. Hopman v.d. Andel biedt hem de gelegenheid vaandrig te…
lees verder

Eerste bijeenkomst 8 aug. ’45

Eerste bijeenkomst van het luchtverkennersvendel van de Graaf Willem groep  op op woensdagavond 8 augustus 1945 op  "Het Heitje" aan het einde van de Laan van Meerdervoort. Wim Prent spreekt de jongens toe, Jongens, Voor het eerst zijn er in Den Haag een stel padvinders bij elkaar, die elkaar gevonden hebben niet alleen omdat ze tot de wereldbroederschap behoren, maar…
lees verder

Luchtverkennersinsigne

Wim Prent heeft een eerste ontwerp gemaakt voor het luchtverkennersinsigne gebaseerd op de wing vleugel. Helaas zijn de tekeningen en voorbeelden uit het eerste logboek verdwenen. Van een oude foto hebben we onduidelijk voorbeeld.  

Bezoek Ypenburg
Bezoek Ypenburg

Per auto naar Ypenburg, Luchtvaart Tournooi Royal Airforce

Clubhuis gevonden
Clubhuis gevonden

Troephuis door Flip Niekerk ontdekt aan Sportlaan, toestemming van Gemeente volgt snel daarna voor gebruik beneden verdieping. Een week later marcheren in een stortregen de luchtverkenners met emmer, dweil en bezem naar nieuwe het onderkomen, Een grote verrassing voor de jongens.

Eerste modelvliegwedstrijd

Wedstrijd Haagsche Luchtvaart Club (HLC), eerste wedstrijd waar luchtverkenners aan meedoen. Gerrit Kors wint eerste prijs bij junioren.

Luchtverkennersinsigne goedgekeurd
Luchtverkennersinsigne goedgekeurd

Door Wim Prent ontworpen luchtverkenners insigne is door Hoofdkwartier goedgekeurd. De voorbeelden zijn helaas uit het eerste logboek verdwenen. Maar op onderstaande foto uit nov 1945 zitten de wing insignes op de uniformen an Wim Prent en Philip Niekerk.

Tentoonstelling Schiphol
Tentoonstelling Schiphol

Weekend naar Amsterdam voor tentoonstelling op Schiphol.

Oprichtinggroep
Oprichtinggroep

Installatie Van Weerden Poelmangroep, Groep 37 te  Den Haag en de installatie van Wim Prent tot Hopman.

Groepsnaam: Van Weerden Poelman
Groepsnaam: Van Weerden Poelman

De groep is vernoemd naar Hendrik Van Weerden Poelman.